Her canlıda olduğu gibi insanoğlu da yaradılış fıtratına göre beslenmelidir. O zaman sindirim sistemi sağlıklı çalışacak ve kişi sağlıklı bir birey olacaktır. Bağırsak florası dendiği zaman daha ziyade kalın barsak florası akla gelir ve flora yoğunluğu kalın bağırsakta yer alır.
Bağırsak florasındaki yararlı bakteri oranı %85 olmalıdır. Bunlar; laktobasiller, bifidobakteriler gibi bağırsak florası için önemli olan laktik asit ve bazı vitaminleri sentezleyen bakterilerdir. Bu bakteriler lifli (oligopolisakkaritleri yani uzun zincirli şekerleri ) besinler ve mayalı (yoğurt, turşu, boza vs.) besinlerle beslenerek laktik asit ve vitaminleri üretirler.
Kolon pH’nı asidik olacak şekilde düzenleyerek (yani pH 7 ye yakın ) normal kolon pH’sını sağlamış olurlar. Bu yolla laktobasiller ve bifidobakteriler gibi yararlı bakterilerin çoğalması ve üremesi sağlanır, asidik ortam patojen bakterilerin üremesini engelleyecek ve sağlıklı bağırsak fonksiyonu oluşturacaktır. Aksi taktirde bağırsak florasına zararlı bakteriler hakim olacaktır.
-Bağırsak içinde yer alan zararlı bakteriler kişinin yiyeceğine ortak olur. Bu durum malabsorpsiyona (besin yetersizliği) , vitamin ve mineral eksikliği gibi yetmezlik hastalıklarına sebep olmaktadır.
-Diğer bir taraftan ise bakterilerin metabolik atıklarının vücut için zehirli olması vücudun detoks sistemini ve immün sistemini baskı altına alarak hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
KALIN BAĞIRSAK / KOLON pHsı NEDEN ÖNEMLİDİR?
Kolon yada kalın bağırsak sindirim sistemi için hayati öneme sahiptir. Vücudun sağlıklı olması için sağlıklı bir bağırsak florası ile mümkündür.
- Bağırsak vücuda alınan besinlerin işe yaramayan kısımlarının metabolizma için zararlı olmadan dışarı atılmasını sağlar.
- Mide ve ince bağırsaktan tam olarak sindirilmeden gelen gıdalar kalın bağırsakta yararlı bakteriler tarafından kullanılır ve sindirilir.
- B ve K vitaminleri ve yağ asitleri burada sentezlenir.
- Bahsedilen bağırsak fonksiyonun sağlıklı olması için laktik asit üreten laktobasiller bifidabakteriler vs. yararlı bakterilerin oranını normal düzeyde olmasını sağlamak gerekir. Bağırsakta yeteri kadar laktik asit üretilmelidir. Kolon vücut için önemli olan laktik asit üretim alanıdır, laktik asit rezervidir.
Laktik asit;
- Laktik asit bağırsak motilitesini sağlayarak dışkının dışarı atılmasını sağlar. Kronik kabızlık ve kronik yorgunluk genellikle candida mantarının aşırı büyümesi ile floranın ph’sı alkaliye dönüşür ve sonucunda kabızlık gelişir. Vücudunuzu candidadan temizleyerek kabızlık probleminizi de ortadan kaldırabiliriz.
Bağırsak florasında bakteriler birbirlerinden yararlanarak yasarlar. Vücudumuz ihtiyaç duyduğu ve genellikle diğer bakteriler ile alışveriş içinde olan yaşam şekli simbiyotik yaşam şekli olarak bilinir. Ancak, kolonda pH dengesizliği ya da candidanın aşırı çoğalması karşısında sorunlar baslar; böylece simbiyotik yaşam zarar görecek ve flora bozulacaktır. Floranın alkali olması önlenebilir veya düzeltilebilir Ve bu yolla oluşacak hastalıklar önlenip tedavi edilebilir. Sağlıksız bir kolon korunmazsa, tedavi edilmezse metabolizma erken yaşlarda dejenere olmaya başlayacaktır; kolonda oluşan anormal metabolik ürünler vücudu hasta edecektir.
Sağlıklı bir kolon için sağlıklı beslenme ana kural olmalıdır. Besinlerle alınan lifler bağırsak florasının büyümesi için hayati önem taşımaktadır;
Düşük lifli bir beslenme alışkanlığı olan bireyde ( taze sebzeden ve meyveden ve az-pişirilmiş yoksun) bağırsak florası yeterli laktik asit üretemez ve B ve K vitamin yeteri kadar üretilmez. Bu vitamin eksikliğine bir Kandidiyaz sebep olabilir.
-Kandidiyaze bağlı hastalıklar
-Mesane enfeksiyonları
-Yorgunluk
– Kiloz (ağız köselerinde çatlaklar / çatlakları),
-Tiroit fonksiyon bozukluğu
-Ağız kokusu
-Hemoroit
-Kabızlık
-Dilde yanma ve ülser, morarma
-Burun kanamaları
-Bağırsak duvarı hasarı (sızıntılı bağırsak sendromu), kaşınma ,deri lezyonları
-Akne
-Vajinal enfeksiyonlar, dismenore
-Prostatit görülebilir.