Her canlıda olduğu gibi  insanoğlu da yaradılış fıtratına göre beslenmelidir. O zaman sindirim sistemi sağlıklı çalışacak ve kişi sağlıklı bir birey olacaktır. Bağırsak florası dendiği zaman daha ziyade kalın barsak florası akla gelir  ve  flora yoğunluğu kalın bağırsakta yer alır.

Bağırsak florasındaki yararlı bakteri oranı  %85 olmalıdır. Bunlar; laktobasiller, bifidobakteriler gibi bağırsak florası için önemli olan laktik asit  ve bazı vitaminleri sentezleyen bakterilerdir. Bu bakteriler lifli (oligopolisakkaritleri yani uzun zincirli şekerleri ) besinler ve mayalı (yoğurt, turşu, boza vs.) besinlerle beslenerek  laktik asit ve vitaminleri üretirler.

Kolon pH’nı asidik olacak şekilde düzenleyerek (yani pH 7 ye yakın )  normal kolon pH’sını sağlamış olurlar. Bu yolla  laktobasiller ve bifidobakteriler gibi yararlı  bakterilerin çoğalması ve üremesi sağlanır, asidik ortam patojen bakterilerin üremesini engelleyecek  ve sağlıklı bağırsak fonksiyonu  oluşturacaktır. Aksi taktirde bağırsak  florasına zararlı bakteriler hakim olacaktır.

-Bağırsak içinde yer alan zararlı bakteriler  kişinin yiyeceğine ortak olur. Bu durum malabsorpsiyona (besin yetersizliği) , vitamin ve  mineral eksikliği gibi yetmezlik hastalıklarına sebep olmaktadır.
-Diğer bir taraftan ise bakterilerin metabolik atıklarının vücut için zehirli olması  vücudun detoks sistemini ve immün sistemini baskı altına alarak hastalıkların ortaya çıkmasına  neden olmaktadır.

KALIN BAĞIRSAK / KOLON  pHsı NEDEN ÖNEMLİDİR?

Kolon yada kalın bağırsak sindirim sistemi için hayati öneme sahiptir. Vücudun sağlıklı olması için sağlıklı bir bağırsak florası ile mümkündür.

  • Bağırsak vücuda alınan besinlerin işe yaramayan kısımlarının metabolizma için zararlı olmadan dışarı atılmasını sağlar.
  • Mide ve ince bağırsaktan tam olarak sindirilmeden gelen gıdalar  kalın bağırsakta yararlı bakteriler tarafından kullanılır ve sindirilir.
  • B ve K vitaminleri ve yağ asitleri burada sentezlenir.
  • Bahsedilen bağırsak fonksiyonun sağlıklı olması için laktik asit üreten laktobasiller bifidabakteriler vs. yararlı bakterilerin oranını normal düzeyde olmasını sağlamak gerekir. Bağırsakta yeteri kadar laktik asit üretilmelidir. Kolon vücut için önemli olan laktik asit üretim alanıdır, laktik asit rezervidir.

Laktik asit;

  • Laktik asit bağırsak motilitesini sağlayarak dışkının dışarı atılmasını sağlar. Kronik kabızlık ve kronik yorgunluk genellikle candida mantarının  aşırı   büyümesi  ile floranın ph’sı alkaliye dönüşür ve sonucunda kabızlık gelişir. Vücudunuzu candidadan temizleyerek kabızlık probleminizi de ortadan kaldırabiliriz.

Bağırsak florasında bakteriler birbirlerinden yararlanarak yasarlar. Vücudumuz ihtiyaç duyduğu ve genellikle diğer bakteriler ile alışveriş içinde olan yaşam şekli simbiyotik yaşam şekli olarak bilinir. Ancak, kolonda pH  dengesizliği ya da candidanın aşırı  çoğalması karşısında sorunlar baslar; böylece simbiyotik yaşam zarar görecek ve flora bozulacaktır. Floranın alkali olması önlenebilir veya düzeltilebilir Ve bu yolla oluşacak hastalıklar önlenip tedavi edilebilir. Sağlıksız bir kolon korunmazsa, tedavi edilmezse  metabolizma erken yaşlarda  dejenere olmaya başlayacaktır; kolonda oluşan anormal metabolik ürünler vücudu  hasta edecektir.


Sağlıklı bir kolon için sağlıklı beslenme ana kural olmalıdır. Besinlerle alınan lifler bağırsak florasının büyümesi için hayati önem taşımaktadır; 
Düşük lifli bir beslenme alışkanlığı  olan bireyde ( taze sebzeden ve meyveden ve az-pişirilmiş  yoksun) bağırsak florası yeterli  laktik asit üretemez ve B ve K vitamin  yeteri kadar üretilmez. Bu vitamin  eksikliğine bir  Kandidiyaz sebep olabilir.

-Kandidiyaze bağlı hastalıklar 
-Mesane enfeksiyonları
-Yorgunluk
– Kiloz (ağız köselerinde çatlaklar / çatlakları), 
-Tiroit fonksiyon  bozukluğu
-Ağız kokusu
-Hemoroit
-Kabızlık
-Dilde yanma ve ülser, morarma
-Burun kanamaları
-Bağırsak duvarı hasarı  (sızıntılı bağırsak sendromu), kaşınma ,deri lezyonları 
-Akne
-Vajinal enfeksiyonlar, dismenore
-Prostatit görülebilir.

HEMEN DOKTORUNUZA SORUN

Please enter your comment!
Please enter your name here