Migren’in aşamaları (fizyopatolojisi)
- Ön Aşama: Migren ağrısını ışık, yüksek ısı, soğuk, güneş, gürültü, kalabalık, rüzgar ve nem gibi faktörler başlatabilir. Bu nedenle hasta kendini bunlardan korumak için, sessiz, karanlık, gürültüsüz ve yalnız bir ortam arar. Bu aşamada ışığa karşı hassastırlar, görsel problemleri vardır. Baş dönmesi, vücutta karıncalanma, genel bir kırıklık hali vardır. Bu dönemde yapılan tetkiklerde beyin arterlerinde daralma saptanmıştır.
- Ağrı Aşaması : Zonklayıcı, tek taraflı baş ağrısı, bulantı ve kusma vardır. Yine bu dönemde yapılan tetkiklerde beyin arterlerinde gevşeme ve şişme olduğu saptanmıştır.
- Ödem Aşaması : Şişme ve ödem vardır. Kaba, donuk, uzun süreli bir ağrı vardır. Damar dışı çevre dokuya sıvı sızmıştır ve ödem vardır. Migren hastalarında bulantı ve kusmalar olabilir. Kafa içi basınç artmasına bağlı olarak genelde bulantı, kusmaya huzursuzluk eşlik eder. Ağrının şiddeti hastadan hastaya değişir, bazen çok şiddetli bazen de daha hafif seyreder, hastanın iştahı azalır. Migrende damarlarda daralma ve genişlemeler olur. Her iki durumda da damar dışına sıvı sızar bir taraftan ödemin yaptığı basıya bağlı ağrı, diğer taraftan dokuların yeteri kadar oksijen alamamasına bağlı olarak ağrı oluşur.