Egzamanın ortaya çıkması ile ilgili birçok teori vardır. Ancak bunlar içinde kanımca en ilgi çekici olan, erken çocukluk döneminde Egzama görülme sıklığının, sezeryanla doğan bebeklerde, normal yolla doğanlara göre daha fazla olmasıdır. Yapılan araştırmalarda bunun sebebi olarak, yeni doğanların normal bağırsak florasının oluşmasında, doğum kanalında bulunan bakterilerin etkili olduğu. Sezeryanla doğumda bu bakteriler ile karşılaşmayan bebeklerin normal bağırsak florasının oluşmadığı, dolayısıyla Egzama ve benzeri hastalıkların daha fazla görüldüğü iddia edilmiştir. Aynı şekilde yeni doğan bebeklerin anne sütü ile beslenmesinin bağırsak florasının oluşmasında etkili olduğu söylenmektedir. İnek sütü veya mama ile beslenenlerde de bu tür hastalıklar daha fazla görülür. Sonuç olarak Egzama gibi birçok hastalığın tedavisi için bağırsak florasının normal hale getirilmesi çok önemlidir.
En sık görülen ekzama tipi allerjik kökenli olandır. Tıp dilindeki adı “atopik dermatit” dir. Allerjik astımlı, allerjik rinitli hastaların çogunda Egzama da görülür. Bu da bize astım, allerjik rinit ve Egzamanın aynı zemin üzerinden geliştiğini gösterir.
Egzama her yaşta görülmekte birlikte, en çok küçük çocuklarda ve bebeklerde görülür. Ama çocuk büyüdükçe Egzama genellikle kendiliğinden geçer. Yerini allerjik astım alabilir.