İstatistikler

COVID-19 Bilgilendirme

spot_img

ALERJİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Alerji pek çok çeşitte karşımıza çıkmaktadır. Gelin hep beraber alerji çeşitlerine bakalım.

ALERJİK RİNİT:

Halk arasında saman nezlesi, bahar alerjisi veya yaz gribi olarak bilinir. Bu alerji tipine çeşit kimyasallar, hayvan tüyleri bazı besin maddeleri, ev tozları ve polenler neden olmaktadır. Burun kaşıntısı, tıkanıklık, boğaz kaşıntısı, kuru öksürük, hapşırma, burun akıntısı alerjik rinitin belirtileri arasında sayılabilir.

ALERJİK ASTIM:

Genetik olarak alerjiye yatkın kişilerin, alerjenlere karşı bronşların gösterdiği bir savunma mekanizmasıdır. Kuru öksürük, nefes darlığı ve göğüste sıkışma gibi belirtiler alerjik astım belirtileridir. Alerjik astım hastalarında en çok görülen alerjenler hayvan tüyleri, ev tozu, polenler, hamam böceği ve küf mantarıdır.

ALERJİK KONJONKTİVİT:

Gözün beyaz kısmını saran konjonktiva denilen zarın alerjenlere gösterdiği tepkidir. Gözde kaşıntı, yanma ve sulanma gibi belirtileri vardır. Alerjik konjonktivitin 5 tipi bulunmaktadır. Bunlar: Mevsimsel alerjik konjonktivit, Pereniyal alerjik konjonktivit, Vernal keratokonjunktivit, atopik keratokonjunktivit ve dev papiller konjunktivittir.
ÜRTİKER: İlaçlar, inek sütü, kuru yemiş, domates ve yumurta gibi besinler, hazır gıdalardaki katkı maddeleri, polen, ev tozları gibi solunum yoluyla alınan maddeler, böcek ısırmaları ürtikere yol açmaktadır. Ürtiker kaşıntı, kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterir.
BESİN ALERJİSİ: Besinlerdeki proteine karşı vücudun alerjik yönden tepki göstermesidir. Belirtileri döküntü, kaşıntı, mide ağrısı ve ishal olarak görülebilir.

ATOPİK DERMATİT:

Çocuk egzaması olarak bilinir. Tedavi edilmezse eğer ileriki dönemlerde astım ve alerjik rinite çevirme ihtimali vardır. 6 ay ila 2 yaş arasında görülür. Kaşıntı ve kuru kırmızı lezyonlar olarak kendini gösterir.

ARI SOKMASI:

Arının soktuğu bölgede ağrı, şişmenin kısa bir zaman sonra kendiliğinden geçmesi kadar, bu durum daha da uzun sürüp tehlikeli olan anaflaksiye kadar da gidebilir.

ANAFİLAKSİ:

Alerik reaksiyonların içinde en tehlikelisi ve ölümcül olanı anafilaksidir. Nefes almada zorluk ve bilinç kaybına neden olabilir. Belirtiler kendini hemen gösterebileceği gibi, 2 saat sonra da görülebilir. Tedavi uygulanıp hasta taburcu edildikten sonraki 72 saat kortizon ilaçları kullandırılır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img

Egzama Tedavisi

İlginizi Çekebilir